DJURSKÖTSEL

Nedanstående är generella råd för normala förhållanden. Är du osäker om skötseln av ditt djur, hör av dig till en av våra butiker, eller annan kunnig person.

Om du misstänker att något är fel med ditt djur direkt efter köpet, och det inte rör sig om ett direkt akut tillstånd, hör av dig till butiken där du köpt djuret, innan du kontaktar veterinär.

Ett fullt djurägaransvar kan aldrig läggas på ett barn. En vuxen person skall alltid ha det slutliga ansvaret för djuret.

Akvarium

 

Följande kan användas som råd vis start av ett akvarie
Är det något du undrar över, så ring eller besök oss i butiken och fråga. Vi hjälper gärna till. Lycka till!

 1. Skölj sanden i svalt vatten i en hink tills vattnet förblir klart (ca 5 ggr) och lägg sedan i sanden i akvariet.
 2. Fyll på med svalt vatten.
 3. Skölj växterna, tag bort eventuell kruka och vadd och sätt ned dessa i sanden.
 4. Sänk ned pumpen i akvariet och placera hela pumpen strax under vattenytan. Koppla sedan in pumpen.
 5. Häll i vattenberedningsmedel, samt akvariesalt efter dosering på förpackningen.
 6. Låt akvariet gå minst två dygn innan du köper fisk. Kontrollera temperaturen som för de flesta fiskar bör vara mellan 24-26 C. För att uppnå rätt temperatur och en konstant sådan rekommenderas en doppvärmare som endast får vara ”på” i vatten.
 7. När de första fiskarna släpps i tillsätt bakteriekultur efter dosering på frp, dag 1, 7 och 10. Detta för att hålla nitritnivån nere då motsatsen (som lätt uppstår vid nystart/rengöring av ett akvarium) har en dödlig utgång för alla fiskar.

Det är bäst att börja med några få fiskar. Låt därefter akvariet gå i ca 2 veckor. Utfodring sker varannan dag under första veckan och därefter (om akvariet är stabilt) sker utfodring en gång per dag. Ge aldrig mer än vad som äts upp på ca 20 sekunder.

Inför nästa fiskinköp tag gärna med 1/2 dl akvarievatten till butiken, så testar vi att det är stabilt (mot avgift) innan du släpper i nya fiskar. Det är viktigt att testa vattenvärdena med jämna mellanrum. Testerna finns att köpa, eller om du tar med vattenprov (ca 1/2 dl), så testar vi det här i butiken.
Byt 1/3 av vattnet var 3-4 vecka. Gör rent filtret ca var 4-6 vecka, men inte samtidigt som ett vattenbyte.

Allmänt om akvarieskötsel
 • Lyft aldrig ett akvarium i övre ramen. Håll alltid under då du bär det. Om det är ett större akvarium är det bättre att vara två som bär.
 • Lyft aldrig akvariet med vatten i eller tung inredning.
 • Om akvariet är kallt, låt det anpassa sig till rumstemperatur innan du fyller i vatten.
 • Om akvariet skall ställas på ett befintlig bord eller liknande, se till att det klarar tyngden och att det är tillräckligt stabilt.
 • Ställ akvariet tomt på bordet, se till att det inte vickar på underlaget. Vickande akvarier råkar lätt ut för sättning, vilket gör att bottenrutan kan spricka.
 • Akvarium som ställs på tillhörande bord måste justeras rätt. Ställ bordet där det skall stå, justera helst med vattenpass så att det står i våg.
 • Används bord med mittenben, måste hörnbenen först justeras.
 • Tänk på att mjuka golv (heltäckningsmattor ”flytande” parkett) kan sätta sig med tiden, vilket kan leda till sprickbildning.
 • Akvarium större än 300 liter bör fyllas i etapper. Fyll 1/3-del och vänta 12 timmar, upprepa sedan detta två gånger till. Mellan påfyllningarna kan man säkerställa att bordet inte har satt sig.
 • Vid inredning med stora stenar, se till att dessa placeras stadigt i bottenmaterialet och inte kan välta mot rutorna.

Hamster

 

Basfakta
Könsmognad: Hona 1 månad, hane 45 dagar
Medelålder: 2-3 år
Vikt som vuxen: 120-150 gr

 

Allmänt

 • Buren bör vara rymlig så att din hamster kan få utlopp för sin klätterlust, och placeras på en dragfri plats, ej direkt i solljus.
 • Botten bör vara av plast och 5-7 cm hög, så att det finns plats för ett tjockt skikt av bottenströ (kutterspån är lämpligt), där hamstern kan gömma sig och rumstera om.
 • Buren städas 1-2 gånger per vecka.
 • Hamstern bör ha ett sovhus med bomaterial och ett motionshjul. I buren bör också finnas en hamstertoalett.
 • En del hamstrar gillar att ”bada” i sand.
 • Vattnet byts dagligen och ges i en drickflaska som bör rymma minst 2 dl.
De första dagarna hemma

Som nattdjur är det naturligt för hamstern att framförallt orientera sig med hjälp av luktsinnet. Hamstern har sin naturliga sovtid på dagen och gillar inte att bli väckt alltför plötsligt. Vänj hamstern vid dig genom att hålla handen i buren med en godsak i. Medan hamstern njuter av godsaken klappa den försiktigt mellan öronen och i nacken. När hamstern vant sig vid handen kan du lyfta den, sitt gärna på golvet eller i din säng de första gångerna.

Foder

Hamstern är allätare. Som huvudfoder ges hamsterblandning och som tillskott kan ges olika rotfrukter, frukt och bär (max en gång per vecka). Låt även hamstern få gnaga rent ett köttben ibland (t.ex. kotlettben kokt utan kryddor, högst en gång per vecka) eller prova lite kokt fisk. Det finns även proteinkulor som kan tillgodose hamsterns proteinbehov. Introducera successivt nya foder först efter ca 14 dagar. Tänk på att hamstern ”hamstrar” mat i sitt hus. Ge ej hö eller annat vasst material som kan skada kindpåsarna, ej heller klibbigt ris.

Skötsel

Hamsterns tänder slits till lagom längd genom gnagning på fröstänger och gnagarpinnar, vilka kan ges i obegränsad mängd. Hamstern ska även ha en kalksten samt en saltsten. En hamster får sällan långa klor, de biter av dem själv vid behov. Långhåriga hamstrar behöver regelbundet borstas och kammas.

Guldhamstern är ett ensamdjur och livslängden är ca 2 år. Dvärghamstern kan man ibland ha fler av, om de är syskon. Om hamstern skulle bli sjuk kräver den sakkunnig vård. Sjukdomssymtom kan vara tovig päls, infallna kroppsidor, osäkra och vacklande rörelser, rosslande andning, nysning eller diarré. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär. Tänk på att om du själv är förkyld, så kan din hamster också smittas.

Vanligaste hamstersorterna i våra butiker

GULDHAMSTER i olika färger t.ex. isabell, grå, honung, svart och ljusbrun.
DVÄRGHAMSTER som är mindre än guldhamstern, ca 9 cm, satt i kroppen och tät päls. Det finns 4 stycken olika sorter: kinesisk, roborowskis, vintervit och campbells. De två sistnämnda är sibiriska.

Vill du veta mera om din hamster, svarar vi gärna på frågor. Vi har också bra litteratur om hamstrar till försäljning. Lycka till!

Kanariefågel

 

Basfakta
Kön: Svårbestämt, endast hanen sjunger
Medelålder: Ca 10 år
Längd: 12-15 cm
Häckning: Honan ruvar ca 13 dygn, ungarna lämnar boet efter ca 4-5 veckor

De första dagarna hemma

Gör i ordning buren med sittpinnar av olika tjocklek, gärna pinnar av fruktträd. Sätt in foderkoppar, badkar och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln in i buren.

Ungfåglar skall ha öppna foderskålar på burbotten under de första dygnen. Låt en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret. Buren placeras på dragfri plats, ej i direkt solsken. Buren skall vara tillräckligt stor, så att kanariefågeln kan röra sig obehindrat. Buren får gärna innehålla leksaker såsom, gunga, stege, klocka eller spegel. Kanariefåglar tycker om att bada, så ett badkar bör finnas.

De första dagarna sitter man bredvid buren och talar lugnt med fågeln. Efter någon dag håller man in handen i buren. Håll handen stilla om fågeln flaxar. Lägg lite frö eller någon annan godsak i handen och fågel kommer då rätt snart att undersöka handen och upptäcka att den är ofarlig.

Släpp inte ut fågeln ur buren de första 14 dagarna. Under den första flygturen utanför buren måste fönster och speglar täckas för så att fågeln inte flyger in i dem. Alla burdörrar bör öppnas för att fågeln lättare skall hitta tillbaka. Fågeln bör få flyga fritt under uppsikt minst en timme om dagen.

Foder

Basfoder för kanariefåglar är fröblandning av hög kvalité, hirskolvar och kraftfoder. Som tilläggsfoder ges fröstänger, färsk frukt, grönsaker t.ex. riven morot (ej avokado då detta kan ha dödlig utgång), bär, grodda fröer och ogräsfrö.

Fågeln äter sand på botten. Detta är nödvändigt för matsmältningen. Blanda även grovsand och snäckskal/kol och lägg i en foderskål. Kalk (kalcium) finns i krossade snäckskal, sepiaskal och kalkstenar. Den sistnämnda håller även fågelns näbb i trim. Vattnet byts varje dag i vattenbehållare (med tillsats av vitaminer) och i badkar.

Skötsel

Om man vill ha fler fåglar tillsammans, samsas av naturliga skäl en hona och en hane bäst. Även fler honor går bra ihop, medan fler hanar ofta bråkar med varandra. Om fågeln skulle insjukna eller skada sig skall den enl. djurskyddslagen komma under sakkunnig vård. Tänk på att kanariefåglar är känsliga för drag och direkt solljus. Symptom på sjukdom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, lös spillning, nysning eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär.

Om du vill veta mer om kanariefåglar kan du kontakta oss, vi besvarar gärna dina frågor. Vi har dessutom bra litteratur om kanariefåglar. Lycka till!

Kanin

 

Basfakta
Könsmognad: 4-6 månader
Dräktighetstid: 28-31 dagar, tid för diande 42-45 dagar
Medelålder: 7-9 år
Vikt som vuxen: Hermelin ca 1,6 kg, Dvärgvädur ca 2,2 kg

Allmänt

 • Buren skall vara rymlig, ju större bur desto bättre. Buren skall vara så konstruerad att kaninen kan se ut. Den ska också ha en sitt hylla eller ett hus där taket ger sittplats.
 • Som bottenströ används kutterspån, buren städas vid behov ca 1-2 gånger per vecka. Kaninens toalett städas gärna oftare.
 • Buren bör stå i ett dragfritt rum och inte direkt i solljus. Drag är den vanligaste orsaken till att kaniner blir förkylda.
 • Foderskålar bör vara av keramik eller glaserat lergods, så de inte välter så lätt.
 • Vatten ges i en drickflaska (som bör rymma minst 3-5 dl).
 • En s.k. höhäck används för färskt hö.
 • Kaninen vill ha ett hus att söka skydd i och halm kan användas som bomaterial.
De första dagarna hemma

När du kommer hem med din kanin bör den lämnas i fred under ett dygn för att finna sig till rätta. Därefter skall man lugnt och försiktigt börja bekanta sig med djuret. Locka fram kaninen genom att hålla en godbit i handen. Sitt på golvet och placera kaninen i knäet och vänj djuret vid att bli klappat. Lyft kaninen med ena handen ovanifrån runt framkroppen med den andra handen under djurets bakdel. Släpp alltid ner kaninen med rumpan först. Barn skall lära sig hantering under vuxnas överinseende och inte tillåtas bära omkring kaninen under första veckorna, eftersom djuret lätt kan tappas.

Foder

Huvudfoder är hö, och detta aldrig får saknas i buren. Som övrigt foder ges pellets. Fri tillgång till foder ges till växande djur upp till ca 6 månaders ålder samt till dräktiga och digivande honor. Till övriga djur c:a 0,5-1 dl per dag vid inomhustemperatur. Vid lägre temperatur (kaniner som är ute vintertid) ökas mängden. Färskvaror ges dagligen, främst rotfrukter, grönsaker men även frukt. Inget färskt foder får ges under de första veckorna hemma. Alla nya foder måste introduceras successivt under minst 1 vecka, i annat fall kan diarré uppstå. Färskt vatten skall alltid finnas i buren. Vattnet byts dagligen och vitaminer tillsätts.

Skötsel

Kaninens tänder växer kontinuerligt och måste slitas till lagom längd. Gnagarstenar (av kalk), och gnagarpinnar slipar tänderna naturligt. Även fröstänger kan ges. Detta ges i obegränsad mängd. En saltsten är nödvändig för saltbehovet. Kaninens klor måste klippas regelbundet, vilket görs med en klotång. Vi kan utföra detta om du känner dig osäker (mot kostnad). Vanligen byter kaninen päls två gånger per år, man bör då borsta ur de lösa håren med en lämplig borste. Långhåriga kaniner bör även borstas regelbundet.

Om din kanin blir sjuk kräver den sakkunnig vård. Sjukdomssymtom kan vara slöhet, lös avföring, nysning, inflammerade ögon eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär. Ett fullt djurägaransvar kan inte läggas på ett barn, en vuxen person skall alltid ha det slutliga ansvaret för djuret.

Vill du veta mer om din kanin svarar vi gärna på dina frågor. Vi har också bra litteratur om kaniner till försäljning. Lycka till!

Marsvin

 

Basfakta
Könsmognad: Hona 25-30 dagar, hane 45-70 dagar (sära honorna i tid från hanarna).
Dräktighetstid: 8-10 veckor, tid för diande 14-21 dagar
Medelålder: Ca 5 år
Vikt som vuxen: Hona ca 850gr, hane ca 1000 gr

Allmänt

 • Buren bör vara rymlig, ju större bur desto bättre. Buren skall vara så konstruerad att marsvinet kan se ut.
 • Som bottenströ används kutterspån, buren städas vid behov ca 1 gång per vecka. Marsvinets toaletthörna städas gärna oftare.
 • Buren bör stå i ett dragfritt rum och inte direkt i solljus. Drag är den vanligaste orsaken till att marsvin blir förkylda.
 • Foderskålar bör vara av keramik eller glaserat lergods, så de inte välter så lätt.
 • Vatten ges i en drickflaska (som bör rymma minst 3 dl), vilket byts dagligen.
 • En s.k. höhäck används för färskt hö.
 • Marsvinet vill ha ett hus att söka skydd i och halm kan användas som bomaterial

 

De första dagarna hemma

När du kommer hem med ditt marsvin bör det lämnas i fred under ett dygn för att finna sig till rätta. Därefter skall man lugnt och försiktigt börja bekanta sig med djuret. Locka fram marsvinet genom att hålla en godbit i handen. Sitt på golvet och placera marsvinet i knäet och vänj djuret vid att bli klappat. Barn skall lära sig hantering under vuxnas överinseende och inte tillåtas bära omkring marsvinet under första veckorna, eftersom djuret lätt kan tappas.

Foder

Huvudfoder är hö, och detta får aldrig saknas i buren. Som övrigt foder ges pellets av hög kvalité 0,5-1 dl/dag. Fri tillgång till foder ges till växande djur upp till ca 6 månaders ålder samt till dräktiga och digivande honor. För övriga djur bör det ransoneras, ca 1 dl per dag brukar vara lagom. Färskvaror ges dagligen, främst rotfrukter men även frukt. Alla nya foder måste introduceras successivt under minst 1 vecka, i annat fall kan diarré uppstå. OBS! Marsvinet kräver dagligt tillskott av c-vitamin det är livsnödvändigt, förutom från färskvaror, bör det även ges i dricksvattnet.

Skötsel

Marsvinets tänder växer kontinuerligt och måste slitas till lagom längd. Gnagarstenar (av kalk), gnagarpinnar och fröstänger slipar tänderna naturligt. Detta ges i obegränsad mängd. En saltsten är nödvändig för saltbehovet. Marsvinets klor måste klippas regelbundet, vilket görs med en klotång. Vi kan utföra detta, mot en kostnad, om du känner dig osäker. Långhåriga marsvin bör Badas, klippas och borstas regelbundet med en lämplig borste.

Om du vill ta ut marsvinet kan det tränas att gå i sele. Börja vid 3 månaders ålder.

Om ditt marsvin blir sjukt kräver det sakkunnig vård. Sjukdomssymtom kan vara slöhet, lös avföring, nysning, inflammerade ögon eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär.

Vill du veta mer om ditt marsvin svarar vi gärna på dina frågor. Vi har också bra litteratur om marsvin till försäljning. Lycka till!

Mus

 

Basfakta
Könsmognad: Vid 4-5 veckor
Dräktighetstid: 20 dagar, diar i 21 dagar
Medelålder: 1,5-2 år
Vikt som vuxen: C:a 30 gr

Allmänt

 • Buren bör vara rymlig och placeras på en dragfri plats, ej i direkt solljus.
 • Lämpligt bottenströ är kutterspån, där musen kan rumstera om.
 • Buren städas 1-2 gånger per vecka.
 • Musen bör ha ett sovhus och ett motionshjul.
 • Matskålarna bör vara av keramik eller glaserat lergods.
 • Vattnet byts dagligen och ges i drickflaska som bör rymma 1 dl. Foderskålar och vattenflaska rengörs 1 gång i veckan.
 • För sysselsättning och bomaterial kan man ge hö.

 

De första dagarna hemma

Ge musen något dygn att göra sig hemmastadd i den nya buren. Vänj musen från första dagen genom att hålla handen stilla i buren med en godsak i. När musen vant sig vid handen kan du lyfta den. Tänk på att hantera den varsamt Sitt gärna på golvet eller i din säng de första gångerna du tar ut den ur buren. Man kan lyfta musen genom att ta ett mjukt grepp vid svansroten (aldrig långt ut på svansen) och lyfta upp den i handen. Man kan gärna hålla kvar försiktigt vid svansroten, så att musen inte kan hoppa iväg.

Foder

Som foder ges en musblandning. Tilläggsfoder i form av rotfrukter, färsk frukt och bär kan man ge ibland. Tänk på att noga skölja grönsaker som kan vara besprutade. Ge även animaliskt foder i form av proteinpellets eller annan kokt mat, då musen är allätare. Ge aldrig stekt, kryddad eller salt mat, ej heller avokado.

Musens tänder slits till lagom längd genom gnagning på gnagarsten (kalk), kex och gnagarpinnar, vilka kan ges i obegränsad mängd. Fröstänger kan även ges.

Skötsel

Mössen lever i familjegrupper och vill man ha två ihop går det bra med två honor eller en hona och en hane. Skulle du märka symptom som avmagring, hosta, nysningar eller diarré, så kontakta veterinär eller din zoohandel. Släpp ej ut musen ur buren utan uppsikt då den lätt kan försvinna under soffor och bokhyllor.

Vill du veta mera om din mus, så svarar vi gärna på frågor. Lycka till.

Ökenråtta (Gerbil)

 

Basfakta
Könsmognad: Hona 3-4 månader, hane 2.5-3 månader
Dräktighetstid: 24 dagar
Medelålder: 3 – 3,5 årVikt som vuxen: Ca 80 gr

Allmänt

 • Buren bör vara rymlig och placeras på en dragfri plats, ej i direkt solljus.
 • Botten bör vara 5-7 cm hög så det finns plats för ett tjockt skikt med bottenströ, där ökenråttan kan rumstera om. Lämpligt bottenströ är kutterspån.
 • Buren städas 1 gång per vecka.
 • Ökenråttan bör ha ett sovhus.
 • Matskålarna bör vara av keramik eller glaserat lergods.
 • Vattnet byts dagligen och ges i drickflaska som bör rymma 1-1.5 dl. Foderskålar och vattenflaska rengörs 1 gång i veckan.
 • I buren behöver ökenråttan även ha en skål med finkornig sand, som de använder att bada i.
 • För sysselsättning och bomaterial skall man ge hö.

 

De första dagarna hemma

Ökenråttan har god förmåga att göra sig hemmastadd i den nya buren. Vänj ökenråttan från första dagen genom att hålla handen stilla i buren med en godsak i. Ökenråttan är mycket nyfiken och springer snart upp i din hand. När den vant sig vid handen kan du lyfta den. Sitt gärna på golvet eller i din säng de första gångerna du tar ut den ur buren.

OBS! Lyft den aldrig i toppen av svansen – den kan gå av!

Foder

Som foder ges en smådjursblandning. Tilläggsfoder i form av rotfrukter, färsk frukt och bär kan man ge ibland. Tänk på att noga skölja grönsaker som kan vara besprutade. Ge även animaliskt foder, men bara kokt. Ge aldrig stekt, kryddad eller salt mat, ej heller avokado.

Ökenråttans tänder slits till lagom längd genom gnagning på gnagarsten (kalk), kex och gnagarpinnar, vilka kan ges i obegränsad mängd. Fröstänger kan också ges. Ökenråttan skall även ha en saltsten.

Skötsel

Ökenråttan är inte ett ensamdjur, de väljer partners för livet och vill gärna vara flera i buren. Ha med fördel två honor eller två hanar.

Om ökenråttan skulle bli sjuk kräver den sakkunnig vård, vänd dig då till veterinär.

Vill du veta mera om din ökenråtta, så svarar vi gärna på frågor. Vi har också bra litteratur om ökenråttor till försäljning. Lycka till!

Tamråtta

 

Basfakta
Könsmognad: 50 – 60 dagar
Medelålder: 2-3 år
Vikt som vuxen: Hona 300-400 gr, hane 500-700 gr
Dräktighetstid: 20-24 dygn, diar 21 dagar

Allmänt

 • Buren bör vara rymlig (högre modell) så att din tamråtta kan få utlopp för sin klätterlust, och placeras på en dragfri plats, ej direkt i solljus.
 • Botten bör vara av plast och 5-7 cm hög, så att det finns plats för ett tjockt skikt av bottenströ (kutterspån är lämpligt).
 • Buren städas 1-2 gånger per vecka.
 • Tamråttan bör ha ett sovhus, små hyllor, klätterrep och ett motionshjul. I buren bör också finnas en toalett för din tamråtta.
 • Vattnet byts dagligen, tillsätts vitaminer och ges i en drickflaska som bör rymma minst 2 dl.

 

De första dagarna hemma

När du kommer hem med din tamråtta vill den ha en lugn och rofylld plats att bo på. Därefter skall man lugnt och försiktigt börja bekanta sig med djuret. Locka fram tamråttan genom att hålla en godbit i handen. Sitt på golvet och placera tamråttan i knäet och vänj djuret vid att bli klappat. Barn skall lära sig hantering under vuxnas överinseende och inte tillåtas bära omkring tamråttan under första veckorna, eftersom djuret lätt kan tappas.

Foder

Tamråttan är allätare. Som huvudfoder ges fröblandning av hög kvalité med lågt fett innehåll och som tillskott kan ges olika rotfrukter, frukt och bär (max en gång per vecka). Råttan behöver även animaliskt protein också i form av proteinkulor eller råttpellets ca 1 gång per vecka. Det är viktigt att inte överdosera proteinmängden, då för mycket protein kan ge utslag.

Skötsel

Tamråttans tänder slits till lagom längd genom gnagning på kalksten och gnagarpinnar, vilka bör ges i obegränsad mängd. Tamråttan bör även ha en saltsten och man kan ge fröstänger emellanåt. Tamråttan är dagaktiv och lever normalt i flock, så man kan med fördel ha fler djur tillsammans.

Kontrollera djurets hälsotillstånd regelbundet. Pälsen skall vara blank och fin, tänderna korta och fina, samt avföringen normal. Skulle du märka symptom som hosta, nysning, diarré eller slöhet, så kontakta en veterinär eller din zoohandel.

Vill du veta mera om din tamråtta, svarar vi gärna på frågor. Lycka till!

Undulat

 

Basfakta
Kön: Hanen har oftast blå vaxhud ovanför näbben (vuxna exemplar).
Medelålder: C:a 10 år
Längd: 18-20 cm
Häckning: Honan ruvar 18-20 dygn, ungarna lämnar boet efter c:a 4 veckor

 

De första dagarna hemma

Gör i ordning buren med sittpinnar av olika tjocklek, gärna pinnar av fruktträd. Sätt in foderkoppar , badkar och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln eller fåglarna (de bör hållas i par) in i buren. Om det redan bor en fågel i buren, måste inredningen först förändras innan den nya fågeln släpps in, för att undvika revirbeteende.

Ungfåglar skall ha öppna foderskålar på burbotten under de första dygnen. Låt en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret. Buren placeras på dragfri plats, ej i direkt solsken. Buren skall vara tillräckligt stor, så att undulaten kan röra sig obehindrat. Buren skall innehålla leksaker såsom klätterrep, gunga, stege, klocka eller spegel för att stimulera fågelns behov.

De första dagarna sitter man bredvid buren och talar lugnt med fågeln. Stirra den inte i ögonen, då det kan uppfattas som hotfullt. Efter någon dag håller man in handen i buren. Håll handen stilla om fågeln flaxar. Lägg lite frö eller hirskolv i handen och fågel kommer då rätt snart att undersöka handen och upptäcka att den är ofarlig.

Släpp inte ut fågeln ur buren förrän den är handtam. Under den första flygturen utanför buren måste fönster och speglar täckas för så att fågeln inte flyger in i dem. Alla burdörrar bör öppnas för att fågeln lättare skall hitta tillbaka. Fågeln bör få flyga fritt under uppsikt minst en timme om dagen.

Foder

Basfoder för undulater är fröblandning av hög kvalité, hirskolvar, pellets och kraftfoder. Som tilläggsfoder ges insektsblandning, fröstänger, färsk frukt, grönsaker t.ex. riven morot (ej avokado då detta kan ha dödlig utgång), bär och grodda fröer och hårdkokt (10min) ägg. Tänk på att undulater är allätare.

Fågeln äter sand på botten. Detta är nödvändigt för matsmältningen. Blanda även grovsand och snäckskal/kol och lägg i en foderskål. Kalk (kalcium) finns i krossade snäckskal, sepiaskal och kalkstenar. Den sistnämnda håller även fågelns näbb i trim. Vattnet byts varje dag i vattenbehållare och i badkar.

Skötsel

En ensam undulat kräver betydligt mera tid och engagemang än ett fågelpar. Om fågeln skulle insjukna eller skada sig skall den enl. djurskyddslagen komma under sakkunnig vård. Tänk på att undulater är känsliga för drag och direkt solljus. Symptom på sjukdom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, lös spillning, nysning eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta en veterinär.

Om du vill veta mer om undulater kan du kontakta oss, vi besvarar gärna dina frågor. Vi har dessutom bra litteratur om undulater. Lycka till!

Zebrafink

 

Basfakta
Kön: Oftast har hanen randigt bröst och rödare näbb.
Medelålder: Ca 5-7 år
Längd: 10 cm
Häckning: Hane och hona ruvar gemensamt ca 12 dygn, ungarna lämnar boet vid 5 veckors ålder

De första dagarna hemma

Gör i ordning buren med sittpinnar av olika tjocklek, gärna pinnar av fruktträd. Sätt in foderkoppar badkar och vattenbehållare. Därefter släpps fågeln eller fåglarna (de bör hållas i par) in i buren.

Ungfåglar skall ha öppna foderskålar på burbotten under de första dygnen. Låt en svag nattbelysning vara tänd för att undvika panik i mörkret. Buren placeras på dragfri plats, ej i direkt solsken. Buren skall vara tillräckligt stor, så att sebrafinken kan röra sig obehindrat. Buren får gärna innehålla leksaker såsom, gunga, stege, klocka eller spegel. Sebrafinkar tycker om att bada, så ett badkar bör finnas.

De första dagarna sitter man bredvid buren och talar lugnt med fågeln. Efter någon dag håller man in handen i buren. Håll handen stilla om fågeln flaxar. Lägg lite frö eller någon annan godsak i handen och fågel kommer då rätt snart att undersöka handen och upptäcka att den är ofarlig.

Foder

Basfoder för sebrafinkar är fröblandning av hög kvalité, hirskolvar och kraftfoder. Som tilläggsfoder ges insektsfoder, fröstänger, färsk frukt, grönsaker t.ex. riven morot (ej avokado då detta kan ha dödlig utgång), bär och grodda fröer.

Fågeln äter sand på botten. Detta är nödvändigt för matsmältningen. Blanda även grovsand och snäckskal/kol och lägg i en foderskål. Kalk (kalcium) finns i krossade snäckskal, sepiaskal och kalkstenar. Den sistnämnda håller även fågelns näbb i trim. Vattnet byts varje dag i vattenbehållare (med tillsats av vitaminer) och i badkar.

Skötsel

Om man vill ha fler fåglar tillsammans, samsas av naturliga skäl en hona och en hane bäst. Om fågeln skulle insjukna eller skada sig skall den enl. djurskyddslagen komma under sakkunnig vård. Tänk på att sebrafinkar är känsliga för drag och direkt solljus. Symptom på sjukdom kan vara slöhet, uppburrad fjäderdräkt, lös spillning, nysning eller aptitlöshet. Vid dessa symptom, kontakta din zoobutik eller en veterinär.